Sulforafan Dyrk dine egne broccolispirer

Forsink aldring og reducer oxidativ stress med sulforafan

For at opretholde et optimalt helbred gennem en lang og livskraftig levetid, kan vi have behov for at supplere med en række forskellige vitaminer, mineraler og fytokemikalier. Fytokemikalier er mikronæringsstoffer som dufte, pigmenter og endda toksiner, der er produceres af planter for deres egen beskyttelse eller for at give dem en overlevelsesfordel i deres miljø. Sulforafan er et naturligt fytokemikalie, der i findes i mange spirer fra korsblomstrede grøntsager som broccoli, kål, blomkål og grønkål. I disse fødevarer findes sulforafan i den inaktive form glukorafanin. Sulforafan aktiveres, når glukorafanin kommer i kontakt med enzymet myrosinase, der spiller en vigtig rolle i planters forsvarsmekanisme. 

 

“… sulforafan er den mest potente kostaktivator af Nrf2-systemet vi kender, og vi ved, at Nrf2 spiller en rolle i at forsinke aldring – hjernens aldring og vævsaldring. Det sænker bogstaveligt talt inflammation og reducerer oxidativ stress.” 

– Dr. Rhonda Patrick, Ph.D. i biomedicin 

 

Flere studier har vist, at sulforafan fremmer afgiftning af kræftfremkaldende stoffer hos mennesker. Derudover ser det ud til at kunne bruges som et terapeutisk middel mod en lang række andre sygdomme, herunder autisme, hjertekarsygdomme, neurodegenerative sygdomme og diabetes. Sulforafan findes i broccolispirer, som nemt og hurtigt kan dyrkes selv. Alternativt kan det indtages som kosttilskud. 

Dyrk dine egne broccolispirer

 

1. Sortér

 • Efterse og sortér frø og smid evt. sten eller andet ud.
 • Tilsæt 3-7 spiseskefulde frø til en spirekrukke.
 • 4 spiseskefulde giver omkring 4 kopper spirer.

 

2. Vask

 • Fyld krukken med vand plus en bakteriedræbende opløsning (f.eks. æblecidereddike [plus en dråbe flydende opvaskemiddel*] eller blegemiddel) i et 1:10-forhold.
 • Lad det sidde i 10 minutter, og skyl derefter godt med ferskvand.
 • *Sæbe reducerer overfladespændingen af eddike og gør den mere effektiv til at dræbe bakterier

 

3. Blødgør

 • Tilsæt nok frisk vand til at dække frøene helt.
 • Læg dem i blød i 8 timer eller natten over.

 

4. Rens

 • Hæld vandet fra glasset
 • Tilsæt frisk vand gennem låget og vend frøene rundt for at skylle dem.
 • Dræn vandet fuldstændigt og lad glasset stå på skrå, så eventuelt resterende vand kan løbe ud.
 • Skyl frøene to gange om dagen i 3-5 dage.

 

 

Tips

Opbevar dine spirer i køleskabet eller frys dem og tilsæt i salater eller smoothies.

Frysning af dine broccolispirer øger indholdet af sulforafan.

Du kan lægge sennepsfrøpulver på rosenkål, sauteret grønkål eller broccolispirer for at øge optagelsen af sulforafan (sennepspulveret har det aktive enzym, der omdanner forstadiet i spirerne/grønkålen til sulforafan).

 

Kilder til sulforafan

Sulforafan findes i rosenkål, blomkål og grønkål, men de største mængder findes i broccolispirer. Broccolispirer er koncentrerede kilder til sulforafan, en type isothiocyanat. Skadet broccolispirer – når man tygger, hakker eller fryser dem – udløser en enzymatisk reaktion i planterne, der producerer sulforafan.

Undgå at koge broccoli, da indholdet af sulforafan vil gå tabt. Anvendelse af varme kan øge absorptionen af sulforafan, men overdreven tilførsel af varme kan forhindre det meste sulforafan i at blive absorberet. Vi anbefaler derfor at spise broccolispirer utilberedt.

Indtag 100g broccolispirer/dag (svarende til 1153mg eller som kosttilskud svarende til 0,1-0,5 mg/kg

 

Opbevaring

Du skal skylle og dræne dine frø og spirer og opbevare dem med åben cirkulation, så luft kan komme ind relativt nemt. Derudover skal alle spirerne have lys ved slutningen af processen, så de bliver grønne. Af denne grund vil det være upraktisk at bruge noget i stil med en sodavands- eller drikkeflaske.

Du kan dyrke dine broccolispirer hvor som helst. Alt, hvad du behøver, er en kilde til rent, frisk vand og et par minutter tre-fire gange om dagen for at passe dem. At passe på dem betyder egentlig bare at skylle dem med frisk vand. Gør dette i tre til fem dage, og du har fået friske broccolispirer.

Brug evt. en krukke med et afskærmet eller slidset låg.

Opbevar i køleskabet eller frys dem, da det øger indholdet af sulforafan.

Skyld med frisk vand 3-4 gange/dagen.

 

Kosttilskud

Sulforafan kan også indtages som pilleform. Kosttilskud kan svinge meget i potens, så det er afgørende, at man finder et kosttilskud med høj potens. Prostaphane er kosttilskud med et højt niveau af sulforafan, samt silicium og magnesium. Sulforafan i Prostaphane er en naturlig kilde, der hjælper med at forebygge tegn på celleforældelse. Sulforafan er stabiliseret i Prostaphane.

En kapsel indeholder, hvad der svarer til cirka 380 g rå broccoli.

Afhængigt af behov skal du tage 1-6 kapsler om dagen i 3-6 måneder.

Kapslerne skal indtages med eller uden et glas vand ved måltiderne.

Hos Aetas kan du købe Prostaphane som produkt (249,-) eller som abonnementsordning, så du hver måned modtager 2 pakker Prostaphane. Betalingen sker automatisk hver måned, og vi sørger for levering. Er du allerede medlem hos Aetas, får du over 30% rabat på Prostaphane. Normal abonnementspris: 459,-/pr. md. Din pris: 321,-/pr. md. Kontakt os for at få rabat.

Er du ikke Aetas medlem kan du stadig tilmelde dig abonnementsordning og få leveret 2 pakker Prostaphane hver måned. Læs mere her.

 

Guide udarbejdet af Dr. Rhonda Patrick, 2020

SULFORAFAN KOSTTILSKUD

Køb dit Prostaphane hos Aetas

Prostaphane er et kosttilskud af høj kvalitet, der følger gældende europæiske retningslinjer, og hver fase af produktionen overvåges nøje i henhold til specifikke krav. Hos Aetas kan du købe Prostaphane som produkt eller som abonnementsordning, så du hver måned modtager 2 pakker Prostaphane. Betalingen sker automatisk, og vi sørger for levering.

LÆS MERE