Menopause Hormonterapi

Menopause er en naturlig fase i en kvindes liv, der markerer afslutningen af hendes reproduktive periode. Under menopausen ophører æggestokkene gradvist med at producere østrogen og progesteron, hvilket fører til hormonelle ændringer og en række fysiske og følelsesmæssige symptomer, der kan give udfordringer i dagligdagen. Nogle kvinder oplever symptomer som hedeture, nattesved, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og vaginal tørhed i overgangsalderen. Hormonterapi (HRT) er en effektiv behandlingsmetode, der ved at genoprette hormoner bl.a. kan lindre symptomer, øge libido (sexlyst) og nedsætte din risiko for knogleskørhed.

Book nu

Hvad betyder det at være i overgangsalderen?

Mange kvinder oplever overgangsalderen, når de er mellem 45 og 55 år. Overgangsalderen begynder typisk et par år før den sidste menstruation, og de tidlige tegn inkluderer ofte uregelmæssige og kraftige menstruationer. Efter et år uden menstruation, indtræder menopausen.

Menopause er en fysiologisk proces, der opstår, fordi æggestokkene stopper modningen af æg, og dermed produktionen af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Efter menopausen kan du opleve en række af symptomer, som forekommer grundet det lave østrogenniveau.

Typiske symptomer inkluderer hedeture, tørhed i vagina, vægtøgning, hårtab, smerter i led og muskler samt humørsvingninger. Derudover er overgangsalderen associeret med en forøget risiko for knogleskørhed (osteoporose). Østrogen fremmer dannelse af nyt knoglevæv, så når produktionen af østrogen aftager, resulterer det i en hurtig svækkelse af skelettet og dermed en øget risiko for knogleskørhed, der kan resultere i knoglebrud og sammenfald af ryghvirvler.

Det varierer fra person til person i hvor høj grad, man oplever symptomer, og hvor slemme de er. De fleste kvinder kan opnå fordele ved hormonterapi, da det lindrer symptomer, og nedsætter risikoen for osteoporose.

 

Former for hormonterapi

Hormonterapi kan fås på mange måder, men alle former for behandling består af stoffer, der enten er identiske med eller har samme effekt som kroppens egne hormoner. Dette gør, at kroppens hormonerne genoprettes ved hormonterapi.

  • Lokalbehandling er tilgængelig i cremer, stikpiller eller en østrogenholdig ring. Lokalbehandlingen virker kun lokalt på slimhinderne i skeden. Den er egnet for alle, undtagen kvinder der i behandling for brystkræft.

 

  • Generel/systemisk hormonbehandling påvirker hele kroppen og er tilgængelig i form af tabletter, gel, plaster og spray. Denne behandlingsform har også en forebyggende virkning mod knogleskørhed, så længe medicinen tages.

Hvis du ikke har fået fjernet din livmoder, vil din læge typisk ordinere østrogen sammen med progesteron. Har du fået fjernet din livmoder, vil du kunne nøjes med østrogenbehandling alene. Formålet med østrogenbehandlingen er at forebygge knogleskørhed og lindre de symptomer, man kan have på grund af den manglende østrogenproduktion. Progesteron bruges også til at kontrollere blødningsmønsteret hos kvinder, der tager østrogen. Formålet med progesteron behandlingen er at sørge for, at slimhinden i livmoderen bliver regelmæssigt afstødt som en menstruationsblødning eller at sørge for, at den slet ikke bliver stimuleret.

Det er vigtigt at bemærke, at hormonterapi ikke er uden risici. Beslutningen om at starte eller fortsætte hormonterapi bør altid træffes i samarbejde med speciallæge. Læs mere om potentielle risici i “Ofte stillede spørgsmål”.

Behandlingsmuligheder

Hos Aetas tilbyder vi rådgivning med speciallæge i forbindelse med opstart af hormonterapi. Vores speciallæge vurderer ud fra dine symptomer og din livsstil, om hormonterapi kan være relevant for dig. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at få taget blodprøver inden opstart. Prisen på disse afhænger af, hvilke blodprøver du skal have lavet. Blodprøverne er ikke inkluderet i opstartspakken og skal derfor betales seperat.

I løbet af de første 12 måneder af behandlingen kan det være nødvendigt med flere opfølgningskonsultationer for at overvåge din dosis og behandlingens effektivitet, så vi sikrer os, at du får den optimale dosis. Der er i prisen inkluderet én opfølgende konsultation. Yderligere konsultationer skal betales separat.

Når du er kommet godt i gang med behandlingen, vil du fremadrettet blive indkaldt til årlig konsultation med lægen. En årlig konsultation koster 4.800 DKK og er et krav for at fortsætte i behandling hos Aetas.

 

Opstartspakke inkluderer

    • Opstartskonsultation med vores speciallæge i vores klinik i Hellerup, samt fysiologiske undersøgelser, herunder EKG, blodtryk og BMI (4.800 DKK)
    • Opfølgningskonsultation efter 2 mdr. (2.200 DKK)
    • Pris: 7.000 DKK
Book nu

 

 

Tilkøb

    • Blodprøver: Pris afhænger af den enkelte prøve
    • Konsultation med speciallæge (30 min.): 2.200 DKK
    • Hormonpanel før og efter 3 mdr.: 4.200 DKK
    • suPAR før og efter 3 mdr.: 1.400 DKK
    • DEXA Osteoporose: 3.200 DKK
    • Baseline helbredsundersøgelse: 8.600 DKK

Sådan foregår det

 

1. Opstartskonsultation

For at kunne starte i hormonterapi, skal du først til en opstartkonsultation med vores speciallæge for at finde ud af, om du er egnet til behandlingen. Alle individer er forskellige og der kan være mange årsager til, at hormonterapi ikke er for dig.

Inden din opstartskonsultation vil vi sende dig et spørgeskema, der har fokus på din sygehistorik og et skema over potentielle symptomer. Dette bedes du svare på inden din tid. Lægen vil tage udgangspunkt i spørgeskemaet til opstartskonsultationen.

Når du ankommer i klinikken, vil du først få målt din højde og vægt, samt elektrokardiogram (EKG) og blodtryk. Herefter vil lægen være klar til at tage imod dig. Du skal regne med at opstartskonsultationen kan tage op til en time.

2. Medicinafhentning

1. Efter opstartskonsultationen vil lægen udskrive medicinen, hvis du er egnet til behandling. Du vil kunne hente din medicin indenfor et par dage.

2. Du modtager en mail fra os med navnet på medicinen og dosis.

3. Du kan i appen Medicinkortet holde øje med alle dine recepter. Så snart du kan se recept på den aftalte medicin, vil du kunne hente det på dit nærmeste apotek. Du vil kunne hente medicinen inden for et par dage.

4. Så snart du har hentet medicinen, kan du starte på behandlingen.

NB: I nogle tilfælde kan det være, at du skal have taget blodprøver, inden du kan starte i behandling.

3. Opfølgningskonsultation

Når du har været i behandling i 2-3 måneder, vil du blive indkaldt til en opfølgningskonsultation. Inden konsultationen kan du overveje om behandlingen har lindret evt. symptomer, om den har medført en positiv forandring for din livskvalitet og om du oplever bivirkninger. Derudover vil du få tilsendt et opfølgningsskema, som du bedes besvare inden konsultationen.

Ofte stillede spørgsmål

Er hormonbehandling farligt?

I løbet af de seneste år, har forskning vist, at Hormonterapi ikke i samme grad som tidligere antaget øger risikoen for negative følgevirkninger. Dog er det ikke helt uden risici.

Når behandlingen udføres korrekt af speciallæge med doseoptimering og løbende monitorering, er der derfor minimal risiko for negative følgevirkninger.

HRT anbefales ikke til kvinder, der har haft blodpropper eller er i behandling for brystkræft.

For kvinder der tidligere har haft brystkræft, er nogle former for HRT blevet forbundet med en øget risiko for tilbagevende brystkræft. Den øgede risiko er størst ved behandling med systemisk/generel hormonterapi, som påvirker hele kroppen, i modsætning til lokalbehandling.

Risiciene ved HRT varierer for hvert individ og afhænger af faktorer som typen af hormoner, dosis, behandlingsvarighed, administrationsmetode, opstartstidspunkt og behovet for progestogen. For kvinder under 60 år, der ikke har kontraindikationer, opvejer fordelene normalt risiciene, især når det drejer sig om behandling af generende hedeture eller for kvinder med en højere end gennemsnitlig risiko for knogletab eller brud.

For kvinder, der starter HRT mere end 10 eller 20 år efter overgangsalderen begynder, eller når de er 60 år eller ældre, er risikoen ved HRT større end fordelene, fordi HRT er forbundet med en højere risiko for hjertesygdom, slagtilfælde, blodpropper og demens.(1)

Det er vigtigt at bemærke, at individuelle tilfælde kan variere, og beslutninger om HRT bør altid træffes i samråd med speciallæge, der kan vurdere dine specifikke omstændigheder og din medicinske historie.

Er der nogle bivirkninger ved hormonterapi?

Bivirkninger ved HRT varierer for hvert individ og afhænger af faktorer som typen af hormoner, dosis, behandlingsvarighed og administrationsmetode. Bivirkninger vil ofte forsvinde efter nogle uger, men nogle kan være vedvarende. I det tilfælde, er der tiltag, du kan gøre for at hjælpe med at håndtere dem.

Hvis du er i behandling hos Aetas, kan du altid kontakte os, hvis du oplever vedvarende eller generende bivirkninger.

Bivirkninger ved at tage østrogen kan omfatte:

  • Hovedpine
  • Brystsmerter eller ømhed
  • Uventet vaginal blødning eller pletblødning
  • Kvalme
  • Humørændringer, herunder nedstemthed eller depression
  • Benkramper
  • Let udslæt eller kløe
  • Diarré
  • Hårtab
Hvad er den optimale dose?

Dosis afhænger af individuelle faktorer, herunder om dine symptomer lindres. Med en opfølgningskonsultation kan lægen vurderer effekten af behandlingen, og om du får den optimale dosis, eller om den skal justeres undervejs.

Hvor kan jeg hente min medicin?

Du kan hente din receptpligtige medicin hos dit nærmeste apotek. I appen Medicinkortet kan du holde øje med, hvornår din medicin er klar. Medicinen skal betales ved afhentning. Bemærk, at du ikke kan hente medicinen hos Aetas.

Kan jeg dele min betaling op?

Vi ønsker at gøre det så bekvemt som muligt for vores kunder, og derfor tilbyder vi muligheden for at dele dine betalinger op. Du kan vælge mellem månedlige eller kvartalsvise rater.

Vi stræber efter at imødekomme dine individuelle behov, så økonomien ikke skal sætte begrænsninger for dit helbred. Skriv til os på contact@aetas.dk for mere information, og hvis du ønsker at benytte dig af denne mulighed.

Hvor ofte skal min recept fornyes?

Hvor ofte din recept skal fornyes afhænger af præparatet og aftalen med lægen. Vi sørger for at forny din recept, så du altid har en ny liggende, inden du løber tør. Hvert år er en konsultation med lægen et krav for at få fornyet sin recept.

Kan jeg tabe mig ifm. hormonterapi?

HRT medfører ikke altid vægttab, og vi udskriver det ikke på baggrund af den indikation.

Kan mænd gå i overgangsalderen?

Mænd kan også gå i overgangsalderen, også kaldet andropause. Det er dog ikke en præcis spejling af kvinders overgangsalder, men nogle mænd kan alligevel opleve fysiologiske og hormonelle ændringer grundet et fald i testosteron. I sådanne tilfælde kan hormonterapi også være effektivt. Aetas tilbyder også hormonterapi til mænd. Læs mere her.

Får jeg mine penge tilbage, hvis jeg ikke er egnet til HRT?

Du betaler for opstartspakken inden din tid. I tilfælde hvor lægen vurderer, at du ikke er egnet til hormonterapi, får du 50% af beløbet tilbagebetalt. Bemærk, at du ikke kan få dine penge tilbage, hvis du selv fortryder dit køb efter opstartskonsultationen.

Hvem er speciallægen?

Aetas’ speciallæge indenfor HRT hedder Marie Foegh. Hun er speciallæge i gynækologi og intern medicin og har igennem mange år specialiseret sig inden for hormonterapi. Marie Foegh har mere end 20 års erfaring indenfor området, har publiceret mere end 150 kliniske studier og skrevet over 40 bogkapitler inklusive lærebogskapitler. I løbet af sin karriere har Marie Foegh besat adskillige nationale og internationale lektorater samt været gæsteprofessor. Hun har været Associate Professor, Division of Transplantation på Georgetown University Hospital i Washington D.C. i USA, hvor hun har haft ansvaret for organtransplantation og forsket i østrogens virkning på immunsystemet.

Hos Aetas tilbyder vi tilpasset rådgivning gennem overgangsalderens forskellige faser både med hensyn til hormonbehandling, kost, træning, søvn, kosttilskud og gode vaner.