Genotyping

Genetik spiller en afgørende rolle i din sundhed og velvære, og forståelsen af dine individuelle genetiske variationer åbner døren for personlig medicin og forebyggende sundhedsindsatser. Vores state-of-the-art molekylærlaboratorie tilbyder genotyping-analyser, der kan give dig en dybdegående indsigt i dit arvemateriale. Ved hjælp af avancerede teknologier kan vi analysere dit DNA for at identificere genetiske varianter.

Vores mål er at give dig den nødvendige indsigt i din genetiske profil med den højeste grad af nøjagtighed og pålidelighed. Vi tilbyder genotyping af fire nøglegener: COMT, APOE, TNF-alpha og MTHFR. Disse gener har betydning for forskellige aspekter af din sundhed, herunder din hjertekar- og hjernefunktion, samt dit immunsystem og stofskifte.

Pris: 1.200 DKK

ANALYSEMETODE

qPCR


Med qPCR som vores primære analysemetode kan vi levere resultater med præcision og følsomhed. Denne teknologi giver os mulighed for effektivt og nøjagtigt at identificere specifikke genetiske markører.

GENER

4


Udvalgte nøglegener, der har afgørende betydning for dit helbred: APOE, MTHFR, COMT og TNF-α.

RESULTATER

4


Genetiske rapporter inkl. tolkningsinformation, der giver dig et overblik over dine resultater, så du nemt kan aflæse dine genetiske varianter.

Forstå betydningen af dine gener

 

APOE

APOE-genet koder for apolipoprotein E, et protein, der spiller en afgørende rolle i transporten af lipider (fedtstoffer) i kroppen. Der er tre hovedvarianter af APOE-genet: E2, E3 og E4. Disse varianter har forskellige påvirkninger på dine kolesterol- og lipidniveauer og påvirker derfor risikoen for visse sundhedsmæssige tilstande.

Analyse af APOE kan give information om din risiko for at udvikle hjertekarsygdomme og Alzheimers sygdom. Dette kan hjælpe med at vejlede og igangsætte forebyggende tiltag, herunder livsstilsændringer.

  • E2: Har du denne variant, så har du statitisk set lavere risiko for at udvikle Alzheimers og hjertekarsygdomme.
  • E3: Den mest almindelige variant og er neutral ift. sygdomsrisiko.
  • E4: Øger din risiko for Alzheimers og hjertekarsygdomme, og forebyggende tiltag bør derfor igangsættes.

 

MTHFR

MTHFR-genet koder for enzymet methylenetetrahydrofolate reduktase, der spiller en central rolle i omdannelsen af vitamin B, især folat (B9). Folat er vigtigt for DNA-syntese, reparationsprocesser og methyleringsreaktioner i kroppen.

MTHFR-genet kan have variationer eller mutationer, hvor de mest kendte er C677T og A1298C, der nedsætter enzymaktiviteten og kan føre til ophobning af aminosyren homocystein i blodet. Homocystein, som normalt omdannes til cystein og methionin gennem methylering, kræver vigtige B-vitaminer som B12, B6 og B9 for denne proces. Mangel på disse vitaminer kan forstyrre methyleringen og resultere i forhøjede niveauer af homocystein, hvilket er knyttet til forskellige sundhedsmæssige problemer, herunder hjertekarsygdomme og neurologiske lidelser. 

 

    • C677T-varianten: Personer med denne variant kan have nedsat enzymaktivitet, hvilket kan føre til ophobning af homocystein i blodet, hvilket igen er forbundet med øget risiko for visse hjertekarsygdomme.
    • A1298C-varianten: Denne variant kan også påvirke enzymets aktivitet og folatmetabolismen, men dens betydning er stadig under undersøgelse.

 

Genetisk analyse af MTHFR kan afsløre din risiko for forhøjet homocystein og derved øget risiko for hjertekarsygdomme. Kendskab til denne risiko, gør det muligt at tilpasse kosttilskud eller kostændringer for at opretholde et sundt homocysteinniveau.

 

COMT

COMT-genet, der står for Catechol-O-Methyltransferase, koder for et enzym med samme navn. Dette enzym spiller en central rolle i reguleringen af neurotransmitteraktivitet af blandt andet dopamin, noradrenalin (også kendt som norepinephrin) og epinephrin (adrenalin). Varianter af COMT er blevet undersøgt i sammenhæng med neurologiske og psykiatriske sygdomme, smertefølsomhed og endda responsen på visse lægemidler

 

TNF-α

TNF-α-genet koder for et cytokin med samme navn, der spiller en afgørende rolle i immunresponsen og inflammatoriske processer i kroppen.

Der findes flere varianter af TNF-alpha-genet, der kan påvirke dit niveau af TNF-alpha-produktion og dermed risikoen for inflammatoriske tilstande.

Forhøjet produktion af TNF-alpha er forbundet med autoimmune sygdomme som ledegigt og inflammatoriske tarmsygdomme.

Sådan foregår det

 

1. Booking

Du booker tid til undersøgelsen på vores hjemmeside. Her kan du vælge den tid til prøvetagning, der passer dig bedst. Vi sender dig efterfølgende yderligere information.

 

2. Prøvetagning

Prøvetagningen foregår i vores klinik i Hellerup. I klinikken vil du få foretaget en blodprøve af vores sundhedsfaglige personale. Svartiden for denne undersøgelse er ca. 2 uger.

 

3. Resultater

Du modtager en genetisk rapport for hvert gen, som indeholder information om de genetiske fund og en beskrivelse af, hvad resultaterne kan betyde for dig.

 

Etiske overvejelser

Før en genetisk undersøgelse bør du overveje, om du har lyst til at kende dine genetiske dispositioner eller ej.

For at sikre at en genetisk undersøgelse er det rigtige valg for dig, anbefaler vi, at du sætter dig godt ind i, hvad undersøgelsen inkluderer og ikke inkluderer. Hvis du, efter at have læst dette, stadig har nogle ubesvarede spørgmål, er du altid velkommen til at tage kontakt til os enten via mail eller telefon.

Opdagelsen af genetiske dispositioner kan påvirke både dig og dine slægtninge, som muligvis har arvet den samme genvariant fra tidligere generationer. Det er derfor en god idé at diskutere med din familie, hvad det kan betyde for dem.

Informeret samtykke

Inden vi påbegynder den genetiske undersøgelse, vil vi indhente dit informerede samtykke. Før du giver dit samtykke, vil vi sikre os, at du har modtaget information om, hvad undersøgelsen indebærer. Vi vil forklare testens omfang, de teknikker, der anvendes, og potentielle risici eller begrænsninger ved testen.

Forstå betydningen af dine genetiske varianter

Book din Genotyping analyse nu

Genetik spiller en afgørende rolle i din sundhed og velvære, og ved at kende dine genetiske varianter får du gennem livsstilsændringer og andre sundhedsforanstaltninger mulighed for at forebygge din potentielle sygdomsrisiko.

Book nu