Testosteronbehandling

Testosteron er et afgørende hormon for både mænd og kvinder og spiller en central rolle i kroppens funktioner. Lave niveauer er forbundet med en række sundhedsproblemer, der kan påvirke både helbred og livskvalitet. Mænds testosteronniveauer begynder at aftage i trediveårsalderen og fortsætter med at falde med omkring en procent hvert år resten af livet. Dette fald i testosteronniveauet kan medføre symptomer som træthed, reduceret muskelmasse og nedsat libido, der ikke kun påvirker den fysiske sundhed, men også den generelle livsglæde. Derudover kan mænd være i øget risiko for at udvikle diabetes, metabolisk syndrom, hjerte-kar-sygdomme, osteoporose, seksuel dysfunktion, depression og muligvis også demens. Testosteron hormonterapi, på engelsk Testosterone Replacement Therapy (TRT), genopretter dit testosteronniveau, afhjælper symptomer og kan potentielt forebygge sygdom.

Book nu

Samspillet mellem testosteron og østrogen

Selvom østrogen er det primære kvindelige kønshormon, og testosteron er det primære mandlige kønshormon har både mænd og kvinder brug for begge hormoner for at opretholde korrekt funktion og optimal balance mellem østrogen og testosteron.

Testosteron er nødvendigt for reguleringen af sædproduktionen og udviklingen af kønskarakteristika hos mænd, herunder ansigts- og kropsbehåring, øget muskel- og knoglemasse, samt dybere stemme. Østrogen spiller også en afgørende rolle i mænds seksuelle udvikling og generelle sundhed. Det bidrager til opretholdelse af en sund funktion i næsten alle systemer i kroppen, herunder det neurologiske, kardiovaskulære, muskuloskeletale og immunsystemet. Østrogen hos mænd dannes gennem nedbrydning af testosteron ved hjælp af enzymet aromatase. Aromatase findes i fedtvæv, binyrerne, hjernen og testiklerne.

Både testosteron og østrogen spiller en afgørende rolle i reguleringen af seksuelle funktioner og reproduktion. Deres virkning er også afhængig af samspillet med andre hormoner, som regulerer kropsfunktioner som metabolisme, fordøjelse, vækst, humør, kognitive udvikling og temperaturregulering. Når et enkelt hormon er i ubalance, kan det påvirke de øvrige hormoner og have indflydelse på mange aspekter af ens generelle velbefindende. Dine hormoner udgør således et kompleks samspil, hvor flere hormoner påvirker hinanden. Hvis du overvejer at starte behandling med TRT, er det derfor relevant at få målt dine hormonniveauer.

 

 

Testosteronmangel

Testosteronmangel kan opstå grundet en tilstand kaldet hypogonadisme, hvor kroppen ikke producerer tilstrækkeligt med testosteron. Dette kan føre til hormonel ubalance hos mænd, både når det kommer til produktionen og niveauerne af østrogen og andre hormoner. Derudover kan visse livsstilsfaktorer sænke testosteronniveauer, herunder overdreven motion, forkert ernæring, stress, overvægt, medicin eller alvorlig sygdom.

Det er afgørende at have en sund livsstil med regelmæssig motion og den rette kost med optimal indtag af næringsstoffer for at opretholde normale testosteronniveauer. Testosteronmangel kan have betydelige konsekvenser for mænds helbred og livskvalitet.

Almindelige symptomer på testosteronmangel omfatter:

    • Nedsat muskelmasse og -styrke
    • Hårtab
    • Udvikling af brystvæv (gynækomasti)
    • Nedsat libido (sexlyst), erektil dysfunktion, infertilitet
    • Nedsat energi, motivation og initiativ
    • Søvnforstyrrelser

Udover de fysiske symptomer kan det påvirke mentalt velvære og bidrage til depression og angst, samt nedsat koncentrationsevne og hukommelse.

En blodprøve kan afgøre, om man har lavere testosteronniveauer end det, der anses for normalt for sin alder. Hvis testen bekræfter testosteronmangel, kan TRT hjælpe med at genoprette normale testosteronniveauer og lindre symptomerne på testosteronmangel såfremt man ellers har en sund livsstil.

 

 

Behandling med TRT

Mange mænd, der lider af lavt testosteron, oplever udfordringer i deres dagligdag, især når det kommer til fysisk aktivitet. Selv dem, der dedikerer tid til regelmæssig træning, kan føle sig trætte og opleve en betydelig reduktion i muskelstyrke. En af hensigterne ved at rette op på testosteron er netop at give kroppen kapacitet til at håndtere intens fysisk anstrengelse og forbedre restitutionen efter træning. Udover fysiske fordele kan opstart af hormonterapi også have positive virkninger på mentale aspekter. Det kan bl.a. føre til forbedret energi, øget muskelmasse, forbedret libido og en generel forbedring af livskvaliteten.

Der findes forskellige former for TRT og valget af behandlingsmetode afhænger af individuelle faktorer, patientens præferencer og lægens vurdering. Her er nogle af de almindelige former for TRT:

 

Injektioner: Testosteron kan administreres ved intramuskulære eller subkutane injektioner. Intramuskulære injektioner giver en langvarig frigivelse af hormonet og administreres ofte i store muskler som balden eller låret. Subkutan injektioner tillader hurtigere absorbering til blodbanen, og foretages ofte i maveskindet eller i låret.

Gel: Testosteron i gelform kan påføres på huden, hvorfra det absorberes i blodbanen. Dette giver en mere konstant frigivelse af hormonet. Gelen påføres normalt på skuldre, arme eller maven.

 

Tidspunktet for, hvornår man vil begynde at opleve virkningen af TRT, kan variere betydeligt fra individ til individ. Flere faktorer påvirker, hvor hurtigt TRT har indflydelse på symptomerne på testosteronmangel, herunder administrationstype, individuelle faktorer, dosering og fremkomsten af symptomer. Generelt set kan nogle personer begynde at opleve forbedringer inden for de første uger, mens det for andre kan tage flere måneder.

 

Blodprøver

Inden du starter i behandling, er det relevant at måle dine hormonniveauer samt albumin, hæmatokrit, PSA (> 40 år) og levertal for at bekræfte testosteronmangel og udelukke andre sygdomme. Testosteronterapi kan medføre negative bivirkninger, især hvis der er en underliggende, uopdaget sygdom som prostatakræft. Prostata-specifikt antigen (PSA) er et protein, der produceres i prostata. Lave PSA-niveauer anses for normale, mens forhøjede niveauer kan indikere forskellige tilstande, herunder prostatakræft. Forhøjet PSA-niveau alene er ikke nødvendigvis en indikation for prostatakræft, da det kan være forårsaget af andre faktorer som prostatainfektion, betændelse eller en forstørret prostata.

Behandlingsmuligheder

Hos Aetas tilbyder vi rådgivning med speciallæge i forbindelse med opstart af hormonterapi. Vores speciallæge vurderer ud fra dine symptomer og dine blodprøver, om hormonterapi kan være relevant for dig.

I løbet af de første 12 måneder af behandlingen kan det være nødvendigt med flere opfølgningskonsultationer og blodprøvetagninger for at overvåge din dosis og behandlingens effektivitet, så vi sikrer os, at du får den optimale dosis. Der er i prisen inkluderet én opfølgende konsultation og opfølgende blodprøver. Yderligere konsultationer og blodprøver skal betales separat.

Når du er kommet godt i gang med behandlingen og din optimale dosis er fastlagt, vil du fremadrettet blive indkaldt til årlig konsultation med lægen. En årlig konsultation koster 2.200 DKK og er et krav for at fortsætte i behandling hos Aetas.

 

Opstartspakke inkluderer

  • Opstartskonsultation med vores speciallæge i vores klinik i Hellerup, samt fysiologiske undersøgelser, herunder blodtryk og BMI (2.200 DKK)
  • Blodprøver: Androgen gruppe, herunder testosteron + frit testosteron, DHEAS, progesteron, SHBG, LH, levertal, herunder ALAT, ASAT, bilirubin, albumin, hæmatokrit, hCG og PSA, hvis du er over 40 år (1.900 DKK)
  • Opfølgende blodprøver efter 4-8 uger (1.900 DKK)
  • Opfølgningskonsultation efter 2. mdr. (2.200 DKK)
  • Pris: 8.200 DKK
Book nu

 

Tilkøb

  • Blodprøver: Pris afhænger af den enkelte prøve
  • Konsultation med speciallæge (30 min.): 2.200 DKK
  • suPAR før og efter 3 mdr.: 1.400 DKK
  • DEXA Body Scan: 2.200 DKK

 

 

 

 

Sådan foregår det

1. Booking

Når du booker tid til TRT, booker du en dato for blodprøvetagning. Så snart du har booket, vil du få tilsendt et spørgeskema på mail, som du bedes svare på.

NB: Blodprøvetagning og opstartskonsultation foregår ikke samme dag.

2. Blodprøvetagning

Du vil få taget følgende blodprøver: Androgen gruppe, herunder testosteron + frit testosteron, DHEAS, progesteron, østradiol, SHBG, LH, levertal, herunder ALAT, ASAT, bilirubin, albumin, hæmatokrit, hCG og PSA (hvis du er over 40 år).

Vores hormonpanel kan afgøre, om du har lavere testosteronniveauer end det, der anses for normalt for din alder. Derudover vil du få målt dit albuminniveau, da testosteron også binder sig til albumin, og dit niveau af prostata-specifikt antigen (PSA) (hvis du er over 40 år), da forhøjet niveauer kan skyldes kræft, forstørret prostata eller betændelse.

Ventetiden fra blodprøvetagning til opstartskonsultation kan være mellem 2-4 uger afhængigt af svartid på dine prøver, og hvornår vi har ledige tider.

3. Opstartskonsultation

Når vi har modtaget dine blodprøveresultater, vil lægen vurdere, om du kan være egnet til testosteronterapi baseret på dine resultater. Hvis dette er tilfældet, bliver du indkaldt til opstartskonsultation.

Hvis lægen ud fra blodprøverne vurderer, at du ikke er egnet til TRT, vil du ikke blive indkaldt til opstartskonsultation, og du vil få noget af beløbet refunderet (6.300 DKK).

Du skal regne med, at konsultationen tager omkring 30 min.

4. Medicinafhentning

1. Når du har været til opstartskonsultation og speciallægen har vurderet, at du er egnet til behandling, vil lægen udskrive recept på medicinen.

2. Du modtager en mail fra os med navnet på medicinen og dosis.

3. Du kan i appen Medicinkortet holde øje med alle dine recepter. Så snart du kan se recept på den aftalte medicin, vil du kunne hente det på dit nærmeste apotek. Du vil kunne hente medicinen inden for et par dage.

4. Så snart du har hentet medicinen, kan du starte på behandlingen.

5. Opfølgende blodprøver og opfølgningskonsultation

Du vil efter ca. 4-8 uger få taget opfølgende blodprøver for at se, om behandlingen har en effekt. Derudover vil du blive indkaldt til opfølgningskonsultation med lægen, så I sammen kan finde ud af, om din dosis skal justeres.

Ofte stillede spørgsmål

Er hormonbehandling farligt?

I løbet af de seneste år, har forskning vist, at hormonterapi ikke i samme grad som tidligere antaget øger risikoen for negative følgevirkninger. For høje doser af testosteron kan medføre en øget risiko for bivirkninger. Nogle klinikere administrerer testosteron til deres kunder én gang om måneden eller hver 2. måned. Dette øger risikoen for ubalancer og bivirkninger.

En af de konklusioner, som forskningen inden for hormonbehandling har fremhævet, er, at det ikke er optimalt at administrere store mængder testosteron på én gang. Dette skyldes, at niveauerne stiger til unormalt høje værdier og forstyrrer balancen mellem flere andre hormoner. Af denne grund bør TRT gives i så små og hyppige doser som muligt, med det formål at sikre, at den daglige optimale mængde testosteron opretholdes. Praktisk set betyder det, at den optimale tilgang indebærer daglig administration ved hjælp af plaster, gel eller tabletter og en til to gange om ugen ved subkutan eller intramuskulær administration.

Når behandlingen udføres korrekt af speciallæge med doseoptimering og løbende monitorering, er der derfor minimal risiko for negative følgevirkninger.

Er der nogle bivirkninger ved TRT?

Normalt forekommer der ingen bivirkninger ved anvendelse af testosteron i almindelige doser. Bivirkninger som uren hud, hårtab og aggressiv adfærd observeres normalt kun ved overdosering, hvor det samtidig kan have negative konsekvenser for testiklernes sædproduktion, fertilitetsproblemer og hæmme evnen til at producere hormonet selv.

Når det kommer til hårtab, er det værd at huske, at hvis man allerede oplever hårtab eller har tyndt hår, er der en risiko for øget hårtab. Dette skyldes, at testosteron konverterer til dihydrotestosteron (DHT), og øgede niveauer af DHT er forbundet med hårtab.

Desuden bør en sund livsstil med fokus på træning og kost adresseres før potentiel testosteronterapi, især i tilfælde af overvægt og inaktivitet.

Hvad er den optimale dose?

Dosis afhænger af individuelle faktorer. Ved at tage opfølgende blodprøver, kan vi monitorere effekten af behandlingen og holde øje med, om du får den korrekte dosis, eller om den skal justeres undervejs.

Hvor kan jeg hente min medicin?

Du kan hente din receptpligtige medicin hos dit nærmeste apotek. Medicinen skal betales ved afhentning. Bemærk, at du ikke kan hente medicinen hos Aetas.

Muligheder for betaling

Vi ønsker at gøre det så bekvemt som muligt for vores kunder, og derfor tilbyder vi muligheden for at dele dine betalinger op. Du kan vælge mellem månedlige eller kvartalsvise rater.

Vi stræber efter at imødekomme dine individuelle behov, så økonomien ikke skal sætte begrænsninger for dit helbred. Skriv til os på contact@aetas.dk for mere information, og hvis du ønsker at benytte dig af denne mulighed.

Hvor ofte skal min recept fornyes?

Hvor ofte din recept skal fornyes afhænger af præparatet og aftalen med lægen. Vi sørger for at forny din recept, så du altid har en ny liggende, inden du løber tør. Hvert år er en konsultation med lægen et krav for at få fornyet sin recept.

Får jeg mine penge tilbage, hvis jeg ikke er egnet til TRT?

Du betaler for hele opstartspakken til at starte med. Hvis lægen ud fra dine blodprøveresultater vurderer, at du kan være egnet til TRT, vil du blive indkaldt til opstartskonsultation med speciallægen.

Hvis lægen ud fra dine blodprøveresultater vurderer, at du ikke er egnet til TRT, vil du ikke blive indkaldt til opstartskonsultationen og du vil få refunderet noget af beløbet (6.300 DKK). Det vil sige, at du betaler for de første blodprøver uanset hvad.

Kan jeg nøjes med kun at blive testet for testosteron og ikke hele panelet?

Hos Aetas tilbyder vi ikke TRT, hvis du kun har fået målt dit niveau af testosteron. Alle hormoner påvirker hinanden og forskellige individuelle faktorer kan påvirke niveauerne. Man bør derfor ikke se på testosteron alene, men i samspil med andre hormoner.

Hvordan skal jeg opbevare TRT medicinen?

Opbevar medicinen i en lukket beholder ved stuetemperatur, væk fra varme, fugt og direkte lys. Medicinen må ikke fryses.

Hvem er speciallægen?

Aetas’ speciallæge i intern medicin hedder Marie Foegh. Hun er speciallæge i gynækologi og intern medicin og har igennem mange år specialiseret sig inden for hormonterapi. Marie Foegh har mere end 20 års erfaring indenfor området, har publiceret mere end 150 kliniske studier og skrevet over 40 bogkapitler inklusive lærebogskapitler. I løbet af sin karriere har Marie Foegh besat adskillige nationale og internationale lektorater samt været gæsteprofessor. Hun har været Associate Professor, Division of Transplantation på Georgetown University Hospital i Washington D.C. i USA, hvor hun har haft ansvaret for organtransplantation og forsket i østrogens virkning på immunsystemet.

Hos Aetas tilbyder vi tilpasset rådgivning gennem overgangsalderens forskellige faser både med hensyn til hormonbehandling, kost, træning, søvn, kosttilskud og gode vaner.

Kan jeg hæve niveauet af testosterone med kosttilskud?

Det er muligt i en lille grad, men langt størstedelen af påstandene om kosttilskud, der hæver testosteron, er ikke dokumenterede. Hvis du mangler andre næringsstoffer, kan det påvirke, hvordan din krop producerer testosteron, men hvis du ellers er sund og rask og får tilstrækkelige næringsstoffer, tyder det på, at der kun er en meget lille effekt ved at tage tilskud.

Mulige kosttilskud omfatter:

  • Tilskud af DHEA har vist at have en dokumenteret effekt, men det er dog ikke lovligt at sælge i Danmark.
  • Boron har vist sig i en meget lille grad at kunne hjælpe.
  • Kosttilskud som Ashwaghanda (som heller ikke kan sælges lovligt i Danmark) og Tongkat Ali anbefales af flere “kendte” forskere og butikker, men de har på nuværende tidspunkt ingen klinisk dokumenteret effekt på at hæve testosteron.
Hvordan kan jeg hæve niveauet af testosterone naturligt?

Naturlige måder at øge sit testosteronniveau på indebærer regelmæssig motion, et sundt sexliv, frisk luft, social samvær, kram, grin og tilstrækkelig søvn. Derudover bør man undgå giftstoffer og ultraforarbejdet mad. Vi anbefaler også at undgå at putte plastik i opvaskemaskinen og mikrobølgeovnen, samt at minimere eksponering for ftalater, parabener og ikke-økologiske fødevarer.

Overvægt spiller en stor rolle ved testosteronmangel. Overvægt kan bidrage til lavt testosteron, og omvendt kan lavt testosteron gøre det sværere at kontrollere sin vægt. Fedtvæv producerer stoffer, der hæmmer testosteronproduktionen, hvilket kan føre til lavere testosteronniveauer hos overvægtige mænd. Samtidig kan lavt testosteron føre til øget fedt og svækket muskelmasse, hvilket yderligere bidrager til vægtproblemer. Livsstilsændringer, som kostforbedringer og regelmæssig motion, er derfor førsteprioritet ved overvægt og lavt testosteron.

Er jeg egnet til TRT?

Lider du af svær overvægt, depression, forstørret prostata, aggressiv adfærd, misbrug, eller er syg, er du IKKE egnet til TRT.

Hvad hvis jeg allerede er i TRT, men gerne vil i behandling hos Aetas?

Forløbet er det samme, selvom du allerede er i TRT. Det vil sige, at det er et krav, at du har fået taget blodprøver inden for 1 år, du har recept fra en dansk læge, og du betaler for konsultation med vores speciallæge.